Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/menu.inc).

deel deze pagina op facebook

Aids

Haïti is het hards getroffen land in het Caraibisch gebied. Aids verspreidt zich in een razendsnel tempo in Haïti. De bevolking kent het begrip “SIDA” maar begrijpt weinig van de ziekte of hoe ze veroorzaakt wordt. Besmette personen weten vaak niet dat ze besmet zijn met het HIV virus. Zelfs wanneer een familielid ziek wordt en meerdere infecties krijgt, beseft men vaak niet dat het wellicht om aids gaat waardoor de besmetting kan doorgaan. Aids is doodsoorzaak nummer 1 voor mensen tussen 15 en 45 jaar.

Haïti telde in 2005 naar schatting 271.582 besmette mensen, waaronder 11.634 kinderen. In 2005 stierven 32.511 mensen als gevolg van de ziekte. Het Haïtiaans ministerie van volksgezondheid spreekt van een besmetting van 1 persoon op 3, vooral in kleine dorpen en de sloppenwijken. Een groot probleem is dat de Zieken meestal te lang wachten om op consutatie te gaan bij de dokter omdat er het geld niet voor is. Bovendien waren vele lokale artsen en verpleegkundigen in de begin jaren onvoldoende op de hoogte over HIV en aids. 

Hoewel de Haïtiaanse overheid de laatste jaren een inhaalbeweging heeft uitgevoerd om de bevolking te informeren, blijft de onwetendheid en zelfs het ongeloof in aids groot. Er dient ook gezegd worden dat vele religieuse vormen aids verdoezelen waardoor de besmetting doorgaat. Dit gebrek aan informatie leidt tot verwarring en angst. 

Daarom geeft HAH aids-voorlichting in kerken, scholen en ziekenhuizen. HAH heeft een informatie-brochure met tekeningen samengesteld, in samenwerking met het aids-informatie team van het militair hospitaal, sensoa en SIPS PLATE-FORM. Met deze brochure informeert HAH volwassenen en jongeren over hoe aids zich verspreid en besmetting kan vermeden worden. 

Enkele cijfers:
Mensen met HIV / aids:
120.000

Aidsdoden in 2011:
7.100

Aidswezen in 2011:
16.600

Volwassenen met HIV / aids
0,8 %