Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/menu.inc).

deel deze pagina op facebook

Geschiedenis van Haïti

Haïti, een eiland in de Caraïben, werd in 1495 ontdekt door Columbus en kreeg de naam Hispñola (bergachtig land). Er leefden naar schatting 400.000 Taino-indianen die behoorden tot de stam van Arawak. Ze woonden in dorpen van kleihutten met een rieten dak. Spanje was een kolonie rijker en de uitbuiting van de plaatselijke bevolking begon onmiddellijk. Zij werden op ongenadige wijze ingezet in mijnen, op suikerriet- en koffieplantages.

Twintig jaar later waren zij zo goed als uitgeroeid en werden er nieuwe slaven aangevoerd vanuit Afrika. Velen bezweken tijdens de reis en wie het overleefde werd op de openbare markt verkocht om te zwoegen in de meest erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Uit de vermenging van die volkeren ontstonden de Haïtianen. In 1697 werden de Spanjaarden verdreven door de Fransen, maar de slavernij bleef. In 1791 brak er een dertienjarige oorlog uit tussen blank en zwart.

Op 14/08/1791 voerde voodoopriester Boukman tijdens een hevig onweer een ritueel uit dat slaven en marrons (gevluchte slaven) uit de gehele streek samenbracht. Met het bloed van een geofferd varken schreef hij de woorden ‘vrijheid of dood’. De slaven vochten zij zich vrij en Haïti werd de eerste onafhankelijke negerstaat. Het land was volledig leeggeroofd, ontbost en verwoest. Het bleef stuurloos achter en is nu nog steeds één armste landen ter wereld.

Na hun onafhankelijkheid kenden de Haïtianen dictatuur, onderdrukking, uitbuiting, honger en armoede. De Haïtianen erfden een straatarm land en dat is het vandaag nog steeds.