Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /customers/2/5/7/hulpaanhaiti.org/httpd.www/includes/menu.inc).

deel deze pagina op facebook

Les in de kleuterklas

Toen Etienne en Patricia zo’n 25 jaar HAH opritten en naar Haïti gingen, zagen zij de schrijnende toestand in de lokale schooltjes. De Haïtiaanse initiatiefnemers die een schooltje oprichtten waren wel enthousiast maar meestal aontbrak het hen aan voldoende financiële middelen om meerdere leerkrachten te betalen. Vaak werd er met twee of drie personen lesgegeven in de zes klassen van het lager onderwijs.

HAH werkte samen met Academy Christien College. Na enkele jaren verliep deze samenwerking moeizaam. Deze samenwerking is stopgezet omdat de school na de aardbeving te zwaar beschadigd was en niet werd heropgebouwd.

Ecole Evangelique van pasteur Dieussee in Cité Soleil werd door HAH geselecteerd om samen te werken. Deze samenwerking verloopt nog steeds prima onder leiding van directeur Mr. Lauristal. Deze school ontvangt een beperkte subsidie van de Haïtiaanse ministerie van onderwijs.

De aan de onderste ledematen gehandicapte Mr. Docius richtte begin jaren 1990 een kleine school op in Projet Drouillard, een wijk dicht bij Cité Soleil, maar had geen geld om voldoende leerkrachten te betalen. Om mee te helpen aan de opbouw van het schooltje gaf Patricia op dinsdag- en donderdagmorgen gratis les in de 3de kleuterklas, om de kinderen de beginselen van lezen en schrijven en wiskunde bij te brengen.
Enkele jaren later maakte HAH een dossier op voor de aanvraag van overheidssubsidies, dat tot onze verbazing werd goedgekeurd. Met het geld van de subsidies kan Mr. Docius nu een aantal Haïtiaanse leerkrachten betalen waardoor het niet meer nodig is dat Patricia er lesgeeft.

Rond die tijd selecteerde HAH de school CMEDD van Mr. Alissage in de wijk Bwa Néf (grenzende aan Cité Soleil) om mee samen te werken en er kinderen te sponsoren. Toen Patricia geen les meer gaf in de school van Mr. Docius gaf heeft zij deze taak verder gezet in de school van Mr. Alissage. 
Enkele jaren later werd deze school opgenomen in de werking van een andere buitenlandse organisatie, die de lonen van de leerkrachten deels betaalt. Patricia legde haar taak neer om de kans te geven aan lokale leerkrachten.